donderdag 7 augustus 2014

Zelf een houdbare Gelli plate maken. Make a permanent gelli plate.

Wat is een gelli plate?
Het is een plaat gemaakt van gelatine, waarop men verf kan smeren en een print op papier mee kan maken. Voor de techniek kun je ook kijken op www.gelliarts.com

Op een  workshop bij de Craftorij in Ede, door Dina Wakley, ben ik geïnspireerd door de prachtige patronen die ontstaan door Gelliprint. Ik heb mij een grote plate aangeschaft en ben helemaal om !!... Maar...., de maat staat me niet aan ! Ik wil graag op A4 werken, want dat is in Nederland een gangbare maat. Deze plates zijn helaas niet te koop, dus maar eens googlen of er recepten voor zijn. Het is per slot van rekening al een oude techniek. Ik vond veel internationale  recepten, maar vond veel dingen onduidelijk. Betreffende de producten en hoeveelheden.
Dus ben ik zelf op zoek gegaan naar in Nederland verkrijgbare producten. Daarna alles omgerekend naar de juiste hoeveelheden. Het is dus voor een plate die je lang kunt bewaren! Hoe lang weet ik nog niet, maar mijne is nu 2 maanden oud en doet het prima.

Dit heb je nodig voor de , plate  ( maat 23x 32,5 cm)
280 ml water
100 gram suiker
470 ml glycerine/ glycerol, propaan-triol, voor conservering!
4 zakjes Agar agar poeder ( bij de toko, let op de kleur!) van 7 gram of  42 blaadjes of 56gr poeder gelatine

Ter informatie: Agar agar wordt gemaakt van zeewier en de meeste gelatine van dierlijk afvalproducten.  Agar agar bind sterker dan gelatine, je hebt er dus minder van nodig dan gewone gelatine!
Nodig voor gelli plate

Steelpan
Bakblik, ovenschaal o.i.d. moet wel tegen hete gelatine bestand zijn. Ik gebruikte een zinken tuinschaal. Bodem moet absoluut glad zijn! Anders krijg je bubbels die je op het papier terug ziet. De maat komt niet zo precies, als het iets groter wordt de plate iets dunner. Bij deze maat is de plate precies 1 cm dik.
Matje , voor in de schaal. Waardoor je de plate er makkelijker uit kunt halen ( moet ook warmte kunnen verdragen. Niet perse noodzakelijk.

Nog even over de glycerine. Deze is te koop bij drogist, Kruidvat, maar is daar wel duur. Goedkoper kun je het bij bol.com bestellen of op www.online-zeepwinkel.nl
Deze verkoopt 100% plantaardige glycerine, die is ook goed.
Hoe begin je?
Los de suiker in het water op door iets te verwarmen. Voeg de glycerine toe en strooi het gelatine (= agar agar )poeder er al roerend in. Verwarm nu langzaam en blijf even roeren tot de gelatine opgelost is. Laat het langzaam tot net aan de kook komen , het is dan al lobbig . Giet het in een beweging uit in je vorm, niet meer aankomen en laten afkoelen. Voor het lossen uit de vorm eerst de randen los snijden.


Na twee dagen heb ik deze  Gelli plate gebruikt. Het ging prima, waar beschadigde toch iets door de sjablonen. Waarschijnlijk toch nog niet goed uitgehard! Ik heb hem weer in de steelpan gegooid en opnieuw opgewarmd, dit duurt even, alle gelatine moet smelten! Weer uitgestort , laten afkoelen en voilà, ik had weer een gave plate! Dit kun je steeds opnieuw doen. Daarom heb ik gekozen voor gelatine die je moet koken.Ik heb hem nu 2 maanden in gebruik en is nog steeds goed,  geweldig he? Ik ga ook nog een keer een ronde maken, krijg je weer een ander effect op papier!
Gelli plate staat af te koelen ( per ongeluk gebruikte ik groene agar agar!)
Veel succes als je er ook een gaat maken. Ik ga nu eerst op zoek naar een ronde vorm.
Linksonder op de foto zie de plate, die ik 2 maanden geleden gemaakt heb!  Deze is dus transparant helder. Binnenkort start ik een cursus waarin je kennismaakt met Gellyprint! Kijk dan op www.keltischeknoop.blogspot.com


27 opmerkingen:

 1. Al uitgevonden hoeveel poeder je moest gebruiken zie ik ;-) Zijn jouw platen nog steeds goed? Ik heb de mijne weer een keertje gesmolten en heb nu weer een "nieuwe" plaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn platen zijn nog steeds goed. Ik heb er een opnieuw gesmolten omdat hij beschadigd was door een metalen spatel.Maar nu is hij weer als nieuw.

   Verwijderen
  2. Mijn platen zijn nog steeds goed. Ik heb er een opnieuw gesmolten omdat hij beschadigd was door een metalen spatel.Maar nu is hij weer als nieuw.

   Verwijderen
 2. Ik heb wel eens gelezen dat mensen een zelfgemaakte plaat in de koelkast bewaren. In verband met schimmelen. Moet dat met deze plaat ook? Is de plaat nog goed na al die tijd?
  Erg leuk staat op mijn lijstje om ook uit te proberen.
  Welke verhoudingen heb je gebruikt voor de ronde plaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Martine, ik heb mijn platen niet in de koelkast liggen en er komt geen schimmel op.

   Verwijderen
 3. Bedankt, Anja
  Dit is een fantastische methode. Wij zijn met de hele groep van Tegendraads 1 zelf deze platen gaan maken. Hartstikke bedankt.
  Zie binnenkort op het Tegendraads blog de reultaten.http://tegendraads-leiden.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tonny, dat vind ik fijn om te horen.Ik zal op jullie blog kijken!

   Verwijderen
 4. Ik heb wat over jouw recept op mijn eigen blog geplaatst

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste mevrouw,

  Ik wil graag de glycerine via bol.com bestellen maar ik kan hem nergens vinden, hebt u een link voor mij? Dat zou superfijn zijn, bedankt alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem,
   hier is de link http://www.bol.com/nl/p/tendo-glycerine/9200000005173431/

   Verwijderen
 6. Ik heb je recept gevolgd, nog bedankt, maar hij blijft vochtig. Weet jij een manier om dit te voorkomen/ verhelpen?
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marijke, dat had ik ook een tijdje. Ik heb een paar dagen een aantal keren het vocht eraf geveegd met een tissue. Na een week bleef het weg. en het kwam ook niet meer terug.

   Verwijderen
 7. Dank je wel voor de tip Anja! Ik ga het zeker proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn gelliplaat is inmiddels bijna een jaar oud en nog steeds perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Tonny, dat is fijn om te horen! Ik werk er ook nog steeds mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank voor je duidelijke beschrijving en jawel, vol trots, het is gelukt.Inmiddels ook al een proefje gemaakt en ben niet ontevreden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanda, dat is altijd fijn om te horen! Veel succes ermee!groet Anja

   Verwijderen
 11. Hoi, omdat ik opzoek was naar een kleine Gelli-plate kwam ik op jou blog terecht.
  Hele duidelijke uitleg.
  Ik heb de uitleg meegenomen en op mijn blog geplaatst bij tutorial 2. Je blogspot adres (herkomst)heb ik vermeld.
  Als je wilt dat ik er nog iets anders bijzet, laat het weten dan doe ik dat.
  Groetjes en heel hartelijk dank.
  Nettie
  nettie53.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi je schrijft dat de eventuele ovenschaal bestand moet zijn tegen de glycerine . Is een gewone glazen ovenschaal daar tegen bestand?
  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra, ja hoor een glazen ovenschaal is prima. Veel succes ermee,groetjes Anja

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je antwoord. Inmiddels heb ik hem gemaakt (in een ronde ovenschaal/vuurvaste schaal} prachtig gelukt , voor de zekerheid 3 dagen laten harden.
   Nu probeerde ik hem uit en lijkt het of hij vet is.
   De verf trekt zich terug.
   Ik heb hem ontvet met ammonia en nu is het iets beter maar nog niet goed.
   heb jij enig idee of tips die ik uit kan proberen?
   Alvast bedankt

   Verwijderen
  3. Hoi Petra, Sorry dat ik zo laat reageer. Ik heb niet eerder gezien dat je een vraag had. Dat vocht wat erop zit is geen vet ,maar water.
   Ik heb hem gewoon steeds gedroogd met keukenrol papier, elke keer als er weer wat op zat en na een week 'zweette' hij niet meer

   Verwijderen
 13. Hallo mevr , ik wil vragen hoe bewaar ik de yellieplate ,ik heb hem gemaakt in oven plaat ,dus best groot , kan ik er folie overheen doen ook ,of moet ie in een afgesloten plastic bak bewaard blijven,en moet ik hem na gebruik met koud water afspoelen of gewoon met baby doekje schoonmaken ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. bij drogist.nl een liter glycerine voor 10 euro

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoe bewaar je deze jellyplate? Moet dat in plastic of juist aan de lucht?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze plaat bevalt me goed, maar helaas werkt het niet met alcohol inkt, klopt dat?

  BeantwoordenVerwijderen