maandag 18 augustus 2014

Nu de gelli print gebruiken!

voorkant



Deze keer een geboortekaartje!  Doordat het papier veel variatie heeft, is het resultaat ook steeds anders
achterkant geboortekaart

Een ronde gelli-plate van houdbare gelatine en agar-agar. A round permanent gelliplate homemade.

In het vorige bericht heb ik verteld wat het recept is voor deze plate. Ik had alleen nog niet met  de gelatine een gemaakt en dat wilde ik toch proberen. Deze keer dus een ronde  plate. Het was nog wel moeilijk om een geschikte vorm te vinden!  En bekijk het verschil in resultaat!
De gelatine schuimde in de pan en dat zie je in het oppervlak terug. Ook zaten er veel luchtbellen in. Verder was hij  moeilijk uit de vorm te krijgen, dus je moet echt iets eronder leggen bijvoorbeeld bakpapier of freezerpaper.


Left de agar agar plate and right de gelatine plate
De agar agar is ook in wit te koop hoor, maar ik vond dit groene wel mooi. Mijn voorkeur gaat dus uit naar agar agar! Ik ben benieuwd welke op de lange duur het beste behouden blijft ! dat is dus nog even afwachten. 

donderdag 7 augustus 2014

Zelf een houdbare Gelli plate maken. Make a permanent gelli plate.

Wat is een gelli plate?
Het is een plaat gemaakt van gelatine, waarop men verf kan smeren en een print op papier mee kan maken. Voor de techniek kun je ook kijken op www.gelliarts.com

Op een  workshop bij de Craftorij in Ede, door Dina Wakley, ben ik geïnspireerd door de prachtige patronen die ontstaan door Gelliprint. Ik heb mij een grote plate aangeschaft en ben helemaal om !!... Maar...., de maat staat me niet aan ! Ik wil graag op A4 werken, want dat is in Nederland een gangbare maat. Deze plates zijn helaas niet te koop, dus maar eens googlen of er recepten voor zijn. Het is per slot van rekening al een oude techniek. Ik vond veel internationale  recepten, maar vond veel dingen onduidelijk. Betreffende de producten en hoeveelheden.
Dus ben ik zelf op zoek gegaan naar in Nederland verkrijgbare producten. Daarna alles omgerekend naar de juiste hoeveelheden. Het is dus voor een plate die je lang kunt bewaren! Hoe lang weet ik nog niet, maar mijne is nu 2 maanden oud en doet het prima.

Dit heb je nodig voor de , plate  ( maat 23x 32,5 cm)
280 ml water
100 gram suiker
470 ml glycerine/ glycerol, propaan-triol, voor conservering!
4 zakjes Agar agar poeder ( bij de toko, let op de kleur!) van 7 gram of  42 blaadjes of 56gr poeder gelatine

Ter informatie: Agar agar wordt gemaakt van zeewier en de meeste gelatine van dierlijk afvalproducten.  Agar agar bind sterker dan gelatine, je hebt er dus minder van nodig dan gewone gelatine!
Nodig voor gelli plate

Steelpan
Bakblik, ovenschaal o.i.d. moet wel tegen hete gelatine bestand zijn. Ik gebruikte een zinken tuinschaal. Bodem moet absoluut glad zijn! Anders krijg je bubbels die je op het papier terug ziet. De maat komt niet zo precies, als het iets groter wordt de plate iets dunner. Bij deze maat is de plate precies 1 cm dik.
Matje , voor in de schaal. Waardoor je de plate er makkelijker uit kunt halen ( moet ook warmte kunnen verdragen. Niet perse noodzakelijk.

Nog even over de glycerine. Deze is te koop bij drogist, Kruidvat, maar is daar wel duur. Goedkoper kun je het bij bol.com bestellen of op www.online-zeepwinkel.nl
Deze verkoopt 100% plantaardige glycerine, die is ook goed.
Hoe begin je?
Los de suiker in het water op door iets te verwarmen. Voeg de glycerine toe en strooi het gelatine (= agar agar )poeder er al roerend in. Verwarm nu langzaam en blijf even roeren tot de gelatine opgelost is. Laat het langzaam tot net aan de kook komen , het is dan al lobbig . Giet het in een beweging uit in je vorm, niet meer aankomen en laten afkoelen. Voor het lossen uit de vorm eerst de randen los snijden.


Na twee dagen heb ik deze  Gelli plate gebruikt. Het ging prima, waar beschadigde toch iets door de sjablonen. Waarschijnlijk toch nog niet goed uitgehard! Ik heb hem weer in de steelpan gegooid en opnieuw opgewarmd, dit duurt even, alle gelatine moet smelten! Weer uitgestort , laten afkoelen en voilà, ik had weer een gave plate! Dit kun je steeds opnieuw doen. Daarom heb ik gekozen voor gelatine die je moet koken.Ik heb hem nu 2 maanden in gebruik en is nog steeds goed,  geweldig he? Ik ga ook nog een keer een ronde maken, krijg je weer een ander effect op papier!
Gelli plate staat af te koelen ( per ongeluk gebruikte ik groene agar agar!)
Veel succes als je er ook een gaat maken. Ik ga nu eerst op zoek naar een ronde vorm.
Linksonder op de foto zie de plate, die ik 2 maanden geleden gemaakt heb!  Deze is dus transparant helder. Binnenkort start ik een cursus waarin je kennismaakt met Gellyprint! Kijk dan op www.keltischeknoop.blogspot.com